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QUESTIONS ANSWERS 

1 Could we please clarify the Authority’s requirement for 
SNP analysis?  Reference is made to the requirement for 
SNPs in various sections (Section 5, 2B(1) and 3C and D, 
etc), but there does not appear to be any detail provided 
regarding which SNPs are required for comparison with 
existing database results, and we note that SNPs are not 
included in the section payment paragraph on page 31 
where other marker types are listed.  Could we please 
confirm if a Contractor has to undertake SNP analysis if 
it has a comprehensive range of other DNA 
techniques/markers for follow-up analysis? 

SNP analysis is not required as a regular DNA technique 
for every case sent to the contracted laboratory. SNP 
analysis will only be required in specific cases that we 
only have distant relatives and the regular (STR analysis) 
is not enough for an identification. This means that every 
bone sample sent to the contracted laboratory will be 
analysed for STR analysis (preferable PowerPlex Fusion) 
but if the case cannot be resolved, there might be a need 
for further analysis (SNP analysis). Our Family Reference 
Samples Database does not consist any SNP profiles so if 
there is a need for SNP analysis, the contracted 
laboratory will be asked to perform SNP analysis for the 
Family reference samples as well. 

2 Could you please confirm that if a Contractor uses its 
existing LIMS system, which has been validated and 
forms part of its accreditation, that the ownership of 
the LIMS will of course remain with the Contractor?  

Section 5 11, 4 states that ‘the LIMS tracking of 
bone/tooth samples are the property of CMP’.  Should 
we assume that you mean that the data within the LIMS 
relating to the CMP samples is owned by CMP?  

 

Yes, the ownership of the LIMS will remain with the 
Contractor.  
 
 
 
Yes, any information or data related to the CMP samples 
or cases is owned by CMP. Any data related to 
Postmortem and/or Antemortem database sent to the 
contracted laboratory will be returned to CMP by the 
end of the contract. This also applies to any genetic 
results obtained by the contracted laboratory and any 
remaining bone samples will also be returned to CMP by 
the end of the contract. 

3 We are asked to provide costing for transportation per 
100 samples.  Section 5 8 III, ‘Submission of bone 
samples’ describes how the samples will be prepared for 
shipping to the Contractor in shipping containers.  Could 
you please confirm what sized shipping containers are 
used and how many are required to contain 100 samples 
so that we can provide costs.  Can you also please 
confirm if samples are shipped at ambient temperature, 
on ice or with dry ice, and if a commercial courier is to 
be used?  Should the shipping costs also include the 
costs of the return of any residual samples after analysis 
(and at the end of the contract) or is this the cost per 
shipment in either direction of 100 samples? 
 

There are different sizes of shipping containers that 
might be used. 100 samples are usually put in a shipping 
container of a size 58x38x38h. We are currently using a 
international courier operating in Cyprus. The samples 
are shipped at ambient temperature. The shipping cost 
should also include the cost of the return of any residual 
samples after analysis however, it depends on how many 
samples are left to be returned to CMP by the end of the 
contract. So, the shipping cost for returning any residual 
samples should not be for 100 samples because we don't 
know how many will be left to be returned. 

4 So that we can better understand the storage 
requirements as well as what flexibility we have with the 
extraction process, are you able to please confirm the 
selection process for samples and what sized samples 
the Contractor might be expected to receive?  With 

The size of a sample depends on the condition and type 
of the bone. We are also dealing with cases that 
fragmented bones are recovered so the size of the 
sample depends on the size of the recovered bones. 
However, when we have long bones we cut a sample 



regard to bone samples, for example, would the 
Contractor expect to receive a section of bone or the 
selected bone itself;  if a section, what sized section is 
usually submitted.  We note that reference is made to 
‘chemical treatment’ in Section 5 8 III and so wonder 
what chemical treatment is envisaged. 

(not the selected bone itself) depending on the 
Contractor's SOPs. The "chemical treatment" in Section 
5 8 III refers to any chemical treatment that the bones 
might underwent so if known by us, the Contractor will 
be notified before we sent the samples so that they are 
aware of the situation and they can inform us about the 
methodologies/techniques that might be used 

 

 

  

  

 


