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Question Answer 

Does the power system need to be indoor or 
outdoor? If indoor, we will use IP20 standard 
cabinet. If outdoor, we will use IP55 outdoor 
cabinet. 

Ans - standard Outdoor cabinet - IP 65 rated 

Does the battery have to be 6V blocks? The 2V 
and 12V blocks are the usual ones we use. 

ANS - Yes, for 12V : 2 x 6V as per ITB 
requirement. "Batteries should be long life types 
that require minimum maintenance. Bidders will 
provide details of batteries recommended. 
Maintenance Free - AGM 6 volt each". 

For your 12V application, we will use 48V/12V 
DCDC converter to power the load, so the 
system’s battery voltage will be at 48V which 
consists of 24x 2V or 4x 12V battery in series 
connection. 

ANS - As per ITB - 5KW - 48 Volts DC array into 
the battery bank consisting of parallel strings of 6 
volt SLA / AGM batteries (individual batteries will 
be 6 volt and approx 400 amps each). 

We have a 12V DC product which is ideal for this 
requirement. The ITB however mentions a lead 
acid battery whereas we offer a lithium ion 
battery which is far more efficient, longer lasting 
and technically better than the lead acid battery. 
Is it possible to offer our product for this ITB or is 
the "lead acid battery" requirement a mandatory 
criteria (pass/fail)? 

Specification requirements for the solar power 
equipment were drafted based on expectation 
and need of end-users. In this regard, Lead Acid 
Battery is mandatory for subjected tender and 
can’t be changed. We hope you will be able to 
offer equipment that meets minimum 
specification requirements outlined in the 
solicitation documents. 

Please advise whether shipment and delivery to 
Port Suva in Fiji will be acceptable. 

As outlined in Section 5b: Other Related 
Requirements of the subject ITB, solar equipment 
should be delivered under CIP Koror, Palau and 
CIP Pohnpei, Micronesia term. 

with reference to Section 5a: Schedule of 
Requirements and Technical Specifications/Bill of 
Quantities Lot 2 
please indicate the duration of power supply 
without sun 

Power supply is expected to operate 4 to 5 days 
without sun. 

   


