View Notice

Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu podrške investicijama u saradnji s dijasporom
Procurement Process :Other
Office :UNDP Office - BOSNIA AND HERZEGOVINA
Deadline :28-Jun-19
Posted on :19-Jun-18
Development Area :OTHER  OTHER
Reference Number :47328
Link to Atlas Project :
00089307 - Diaspora for Development
Documents :
Javni poziv Investicijski fond FINAL
Prilog 1a_Obrazac projektnog prijedloga IF FINAL
Prilog 2_Budzet projekta
Prilog 3_Pismo namjere sa istaknutim iznosom i definiranim izvorom sufinansiranja
Prilog 5_Izjava partnera iz dijaspore
Prilog 1b_Plan aktivnosti i utroska sredstava
Overview :

Projekat Dijaspora za razvoj (D4D) objavljuje Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu podrške investicijama u saradnji s dijasporom.

D4D je projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH), u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u BiH. Osnovni cilj projekta je da doprinese poboljšanju socio-ekonomskih prilika i perspektiva za žene i muškarce u BiH, kao i unapređenju njihovog kvaliteta života kroz snažniju saradnju s dijasporom. Ovaj cilj će biti postignut kroz tri ključna rezultata:

1.            Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u saradnji s institucijama vlasti na različitim razinama, koriste i dalje razvijaju svoje instrumente kako bi aktivno povezali, osigurali razmjenu i angažirali pripadnike i organizacije dijaspore.

2.            Jedinice lokalne samouprave usklađuju svoje razvojne strategije sa strateškim opredjeljenjima viših nivoa vlasti po pitanju dijaspore, pružaju kvalitetnije usluge dijaspori, te potiču inicijative kojima se privlače znanje i investicije dijaspore u lokalnu zajednicu.

3.            Partneri iz dijaspore prenose znanje i vještine te ostvaruju zajednička ulaganja s akterima iz privatnog sektora u BiH, doprinoseći stvaranju novih radnih mjesta.

U okviru rezultata 3, predviđena je podrška za uspostavu finansijskog mehanizma za područje Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)i Brčko distrikta (BD) BiH, a kojim bi se podržala realizacija investicija dijaspore i/ili u saradnji s dijasporom. U tom pravcu, uspostavljen je Investicijski fond kojim upravlja Razvojna banka FBiH (u daljem tekstu RB FBiH), u skladu s važećim propisima kojim se definira poslovanje RB FBiH.

Investicijski fond će osigurati bespovratna finansijska sredstva na otvoren i transparentan način, na osnovu jasno definiranih kriterija za odabir prijedloga investicijskih projekata u okviru ovog Javnog poziva. Sredstva za realizaciju ovog poziva osigurala je Vlada Švicarske.