View Notice

Javni poziv za mjeru podrške investicijama u diverzifikaciju ekonomskih i socijalnih aktivnosti u ruralnim područjima
Procurement Process :Other
Office :UNDP Country Office - BOSNIA AND HERZEGOVINA
Deadline :21-Nov-22
Posted on :19-Sep-22
Development Area :OTHER  OTHER
Reference Number :95801
Link to Atlas Project :
00119450 - EU for Agriculture
Documents :
Prilog 1 - Prijavni obrazac
Prilog 2-1 Koncept projektnog prijedloga LOT1
Prilog 2-2 Koncept projektnog prijedloga LOT 2
Prilog 3-1 II Budzet projekta direktni korisnik LOT 1
Prilog 3-2 Budzet projekta direktni korisnik LOT 2
Prilog 4 Ukupan budzet projekta
Prilog 5-Pismo-namjere-o-sufinansiranju
Prilog 6-UN - globalni-principi
Prilog 7-Lista-za-provjeru
Smjernice javnog poziva za diverzifikaciju 16092022
Overview :

U okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, u petak 16. septembra, objavljen je Javni poziv za mjeru podrške investicijama u diverzifikaciju ekonomskih i socijalnih aktivnosti u ruralnim područjima. 

 

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 6.5 miliona KM, Evropska unija će podržati mala poljoprivredna gazdinstva kako bi pokrenuli nove ekonomske ili socijalne aktivnosti kojima će diverzifikovati svoje izvore prihoda ili doprinijeti unapređenju kvaliteta života u ruralnim područjima. Prednost će biti data prijavama koje uključuju mala gazdinstva koja su upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava, a čiji prihod ne prelazi 50.000 KM, odnosno koja nisu upisana u jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza (PDV registar). Kroz ovaj javni poziv se od korisnika neće zahtijevati da registruju obrt/preduzetničku djelatnost ili preduzeće.

 

Također, kroz ovaj javni poziv će biti podržane i inicijative i aktivnosti  koje će doprinijeti boljoj zapošljivosti mladih u ruralnim područjima (npr. poslovni inkubatori, razvojni hub-ovi i slično), unapređenju inovativnosti i konkurentnosti ruralnih preduzeća (npr. poslovni inovacijski centri, biznis inkubatori, hubovi i sl.). Dodatno, bit će podržane aktivnosti koje doprinose zapošljivosti i položaju žena u društvu kroz kreiranje infrastrukturne podrške (npr. vrtići, usluge podrške starijim osobama itd.), te za aktivnosti koje uopšteno doprinose unapređenju kvaliteta života na selu, uključujući i mlade (npr. omladinski klubovi, sportski, edukativni i kulturno-umjetnički sadržaji i sl.).

 

Posebnu pažnju skrećemo na pojednostavljen proces prijave na javni poziv, te obezbijeđenu tehničku podršku za unapređenje odabranih projektnih prijedloga za finansiranje.

Prijave se mogu podnijeti od 27.09.2022. godine, dok je krajnji rok za prijavu 21.11.2022. godine do 17:00 sati.

 

Ko se može prijaviti na ovaj javni poziv? 

Korisnici finansijske podrške u sklopu ovog javnog poziva su poljoprivredna gazdinstva, registrirani privredni subjekti, udruženja građana, privatne ustanove ili preduzeća a kroz prijavu koju podnose jedinice lokalne samouprave (općine/opštine i gradovi).

 

Navedeni potencijalni korisnici finansijske podrške svoje prijedloge za finansiranje podnosit će direktno jedinici lokalne samouprave u formi koncept projektnih prijedloga dok će jedinica lokalne samouprave objediniti sve pristigle koncept projektne prijedloge i dostaviti u jednoj prijavi prema EU4AGRI projektu, putem online sistema za podnošenje prijava, https://javnipoziv.undp.ba/. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje. 

 

Jedinice lokalne samouprave ne mogu biti korisnici financijske podrške.

 

Više informacija o ovom Javnom pozivu svi zainteresovani moći će saznati putem zvanične web stranice projekta www.eu4agri.ba .

 

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).